Facebook
OP DE HOOGTE BLIJVEN?
LIKE ONZE FACEBOOKPAGINA

Looppatroon

Door de voeten te gebruiken ontwikkelen kinderen de spieren en de stand van hun voeten. Baby’s gaan eerst nog wennen aan het gevoel van de vloer tegen hun voetzolen. In het begin zijn de voetjes nog helemaal niet ‘ingesteld’ om te staan en om gewicht te dragen.

Kinderfysiotherapie afwijkend looppatroonZodra kinderen gaan staan ontwikkelen zij de vorm en de stand van hun voeten.
Omdat de voetspieren ook sterker worden, krijgen ze steeds betere enkelstabiliteit. Dan kunnen ze beter hun evenwicht bewaren en beter hun voeten afwikkelen. Dit hebben ze nodig om te gaan lopen en rennen. Zeker op latere leeftijd is dit nodig om goed te kunnen funtioneren.
Bij sommige kinderen verloopt de ontwikkeling van hun voeten en van het lopen niet optimaal. De reden hiervoor kan o.a. zijn:

  • Platvoeten; dan is de voet naar binnen gekanteld en is er geen voetgewelf.
  • Hakvoeten; dan is er een verhoogd voetgewelf
  • Tenenlopen; kinderen wikkelen hun voeten niet goed af tijdens het lopen, en komen niet op hun hakken neer. Hierdoor verloopt de beweging van de benen anders.
  • Zwakke enkels; hierdoor kunnen kinderen hun enkels vaak verzwikken en struikelen ze vaker.

De kinderfysiotherapeut kan kinderen met klachten van hun voeten of van hun looppatroon behandelen. Oefeningen voor thuis worden gegeven. En ook krijgen ouders advies over schoenen. Soms is het nodig dat de voeten meer opvang in de schoenen krijgen. Podotherapie kan dan geadviseerd worden. Kids2Move werkt samen met podotherapeuten om de behandelingen goed af te stemmen.