Facebook
OP DE HOOGTE BLIJVEN?
LIKE ONZE FACEBOOKPAGINA

Huilbaby

Excessief huilen is een ernstig en omvangrijk probleem. Ongeveer 10% van de baby’s huilt overmatig. Overmatig huilen is onaangenaam voor ouders en kind. En er zijn risico’s aan verbonden. Gelukkig is het goed mogelijk om excessief huilen tegen te gaan. Onder andere door het aanbrengen van voorspelbaarheid, prikkelreductie en regelmaat. In sommige gevallen kan ook inbakeren helpen.

De kinderfysiotherapeut kan allerlei technieken toepassen waardoor baby’s die veel huilen, weer rustiger worden. Bijvoorbeeld ontspanningstechnieken en babymassage. Als een baby overmatig huilt, onderzoeken wij wat de reden van het huilen is, en beoordelen wij welke interventie wenselijk is. Bij baby’s geven wij de kinderfysiotherapie in de thuissituatie.

Wij geven adviezen aan de ouders over “rust en regelmaat” , over prikkelreductie en over het herkennen van lichaamstaal bij hun baby. Ook kunnen wij het inbakeren toepassen en dat aan de ouders overdragen.

Omdat bewezen is dat kinderfysiotherapie bij huilbaby’s effectief is, zijn kinderfysiotherapeuten opgenomen in de multidisciplinaire richtlijn ‘excessief huilen bij baby’s, 2013. Deze richtlijn wordt door de jeugdgezondheidszorg toegepast.

Vaak zijn het ook jeugdartsen van het consultatie bureau die kinderfysiotherapie adviseren bij baby’s die overmatig huilen.